пʼятниця, 2 жовтня 2020 р.

 

Українські традиції

Українці з давніх - давен  славляться своєю гостинністю. А українські господині відомі своїми кухарськими здібностями та вигадкою. Ще за часів Володимира Великого  Київ славився своїми бенкетами та застіллями, на які запрошували князів та бояр. А на великі свята на цих застіллях пригощали й простий люд. Вважалося поганою прикметою,  якщо господаоі не нагодують мандрівника, що стомився  після далекої дороги.  А коли майбутня свекруха знайомилася з  невісткою, то обов’язково оцінювала її кухарські здібності  (чи смачно вона готує)  та ще й дивилася, як невістка сама їсть, якщо добре, значить, і працює добре, значить, і чоловік її, і майбутні діти  будуть добре нагодовані.

   У кожної господині  були свої кухарські секрети. Одну й ту саму страву кожна готувала по-своєму й передавала свої секрети або дочці, або невістці, або онуці. Ці традиції  збереглися й донині.  Сучасні технології та можливості дозволяють  урізноманітнити страви, та полегшують процес їх приготування. Ще на виставці представлені книги про лікарські рослини.   Це теж одна з давніх традицій нашого народу. Адже ті жінки, які знали толк в приготуванні лікарських ……, користувалися великою шаною. Тож не забуваймо своїх традицій та звичаїв. Одна з користувачок нашої бібліотеки принесла на виставку  домашню консервацію.  Сподіваюсь у багатьох з вас є гарні рецепти, тож поділіться ними з нами в коментарях, чи принесіть в бібліотеку , будемо вдячні.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар