ХЛІБ – УСЬОМУ ГОЛОВА
Хліб – один з
небагатьох продуктів, який вживають щодня у всьому світі. Ми ставимося до
хліба, як до чогось звичайного і навіть буденного. Втім недарма є приказка
«Хліб – усьому голова».
Тому цього
дня вітаємо
зі святом всіх, хто любить хліб, хто шанує його, хто вкладає в його створення
усього себе! Хвала рукам, що пахнуть хлібом!
Всесвітній день хліба відзначається щороку
16 жовтня. Свято було засновано у 2006 році
з ініціативи Міжнародного союзу
пекарів і пекарів – кондитерів.
Люди різних національностей завжди дбайливо і трепетно
ставилися до хліба як до свого годувальника. Йому відводилося найпочесніше
місце на столі, він був і залишається символом життя. А в колишні часи хліб був
і головною ознакою достатку в родині і благополуччя в домі.
Цікаві факти про хліб:
1. Стародавні римляни дуже цінували хліб і
людей, які його готують. Саме тому раби, які вміли випікати хліб, коштували, як
вправні гладіатори. Хліб
був настільки важливий для єгиптян, що його використовували як готівку, а
Стародавні греки вміли випікати понад 80 видів хліба, ще 2500 року до н.е.
2. Люди вживають у їжу пшеницю вже понад десять тисяч років.
Колись розтерті зерна пшениці змішували з водою і отриману суміш тонким шаром
випікали на камінні, так готували перші хлібні коржі. Це тривало доти, поки в
тісто не потрапили дріжджі. Саме за допомогою дріжджів тісто піднімається і
стає пухким, а після випікання отримуємо звичний нам хліб.
3. На островах Океанії важливе джерело їжі – хлібне дерево. З
сушеної м’якоті плодів хлібного дерева роблять тісто та випікають своєрідні
млинці.
4. З одного зернятка отримуємо приблизно 20 міліграмів борошна,
для випікання одного буханця потрібно борошна з приблизно 10 тисяч зернят.
5. Загальний об’єм води, яку використовують для вирощення пшениці
та виготовлення однієї хлібини, – понад 1600 літрів.
6. За різними підрахунками, люди у світі з’їдають понад 9
мільйонів хлібин щодня.
Наші бабусі дуже трепетно і з благоговінням ставилися до випічки хліба. Цей процес вважався таїнством і був дійсно складною справою. Перед замісом тесту господиня обов’язково молилася і взагалі підходила до процесу вимішування тесту в хорошому настрої, наспівуючи душевні пісні. І весь цей час в будинку було заборонено голосно розмовляти, лаятися і плескати дверима, а перед тим як відправити коровай до печі, над ним робили хрест. Навіть у даний час в християнських храмах парафіян причащають вином і хлібом, молодих зустрічають на порозі будинку батьки з короваєм і сіллю, а відправляючи рідних в далеку дорогу, люблячі люди завжди дають їм із собою окраєць хліба.
Хліб – то найцінніший скарб в усьому світі.
Немає коментарів:
Дописати коментар