середа, 14 грудня 2022 р.

 

Чайна церемонія – урочисте дійство.

Ми кожного дня вживаємо чай. Насолоджуємося його ароматом, дивовижним смаком. А коли хворіємо, то пємо з лікувальною метою.    А чи знаєте ви,  що чай можна пити за певними урочистими правилами . Яка принесе вам неперевершене задоволення. З такими правилами ознайомились в Смолінській бібліотеці №1.

Чайна церемонія - це урочисте, символічне та глибоке дійство. Чай був і залишається центральною частиною в азіатських культурах, особливо в Китаї, де він вперше виник.

Китайська чайна церемонія народилася внаслідок поваги до природи та потреби в умиротворенні, що пропагують релігійні церемонії. Філософії конфуціанства, даосизму та буддизму поєдналися разом, народивши чарівну китайську чайну церемонію.

Церемонія відображає чотири принципи: гармонія, повага, чистота, спокій. Гармонія з людьми та природою; повага, що народжена з подяки, до всіх і всього; чистота - фізична і духовна; душевний спокій.

Азіатські культури є перфекціоністами, тому під час проведення чайної церемонії все повинно бути ідеальним. Кожна чайна церемонія починається з попередньої підготовки належної атмосфери, необхідних інструментів і, особливо, вимагає додаткового часу для того, щоб підготувати свою душу до цього ритуалу.

При виконанні традиційної китайської чайної церемонії слід враховувати шість важливих аспектів.

Твій стан. Китайці вважають, що свій стан можна легко передати іншим. Тому перед тим, як насправді проводити чайну церемонію треба спочатку розслабитися, подумати про позитивні сторони життя і бути в спокої з самим собою і з усім Всесвітом. Вся чайна церемонія проходить спокійно та умиротворено.

Вибір чаю. Як правило, для традиційної чайної церемонії використовують різноманітні сорти чаю улун, а іноді пуер. Але це ще не все. Елементи чаю слід ретельно відбирати заздалегідь, беручи до уваги як фізичні, так і духовні характеристики. Фізичні характеристики – це аромат, смак та форма, тоді як духовні стосуються історії чаю, назви та походження.

Вибір води. Ідеальний чай повинен бути заварений ідеальною водою. Листя високоякісного чаю, заварене неприйнятною водою, надає напою неприємний смак. Для традиційної китайської чайної церемонії використовується лише найчистіша вода для забезпечення не тільки ідеального дегустаційного напою, а й з поваги та захоплення матінкою природою.

Необхідні інструменти. Ви не можете підготувати ідеальний чай без правильних інструментів. Для чайної церемонії необхідний ідеальний чайник, щоб забезпечити правильний настій і магічну атмосферу всієї церемонії. Предмети повинні бути як практичними, так і естетичними, ідеальна комбінація інь-ян. Обов'язковими інструментами є чайник Ісин або порцеляновий чайник, глечик, дощечка  для приготування, чайна ложка, зазвичай три маленькі чашки та чайний фільтр.

Не забувайте про атмосферу. Для спокійної церемонії потрібна комфортна, тиха і чиста кімната. В Китаї зазвичай використовують витвори мистецтва та красиві предмети, щоб покращити загальну атмосферу, щоб їх гості відчували себе розслабленими і повністю насолоджувалися цілим ритуалом.

Техніка повинна бути ідеальною. Ідеальний чай та атмосфера потребують відповідної ідеальної техніки. Манера подання повинна бути розслабленою та витонченою, що відображається жестами рук, мімікою та традиційним обрядовим одягом.

Чайна церемонія - це як практична, так і урочиста церемонія. Порожній чайник спочатку нагрівається гарячою водою, потім очищується.

Чайне листя бамбуковим совком поміщують у чайник, в який потім додають гарячу воду, щоб розкрилися скручені чайні листки. Менше, ніж через хвилину, першу воду зливають. Це надає можливість оглянути і відчути аромат чайного листя в чайнику.

Наступний залив гарячої води стане першим заварюванням чаю. На чайник ллють гарячу воду і щіточкою розтирають, щоб зберегти рівну температуру всередині чайника. Дощечка для чаю вбирає воду.

Оскільки чай, який виливається першим, буде відрізнятися від того, що залишився на дні, весь чай зливають у глечик, а потім наливають в чашки.

Чай п’ють повільно і з осмисленням. Після того, як чашку випито, її нюхають, щоб знову відчути аромат. Цей процес повторюють в кількох заварюваннях. Аромат напою змінюється і розкривається з кожним заварюванням.

     То ж пийте цілющий чай, насолоджуйтесь його ароматом, та будьте здорові і щасливі!  Бажаємо вам миру та благополуччя.

Немає коментарів:

Дописати коментар